Nordmarkens ”bästa kake”

Efter att ha efterlyst Nordmarkens bästa recept på ”nybakad kake” på vår Facebooksida, har det kommit in massor med förslag från stugorna. Jättekul att ni delat med er och visat ett så stort engagemang, tack!

Här har vi samlat ihop de recept vi fått in och vill givetvis dela dessa med alla. Kommentera gärna om ni provbakar något recept. Och visst smakar nybakad kake bäst med smör och sirap på? Eller vad föredrar du?

 

Recept från Ann- Christine Oskarsson- Ringsby:

1 liter vatten
1 liter 3-procentig mjölk
3 paket jäst
2 msk socker
2 msk salt
drygt 2 kg vetemjöl (gärna Manitoba Cream).

Blir tio ”kaker”.


Recept från Annika Eriksson

1 l mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
3 msk socker
3 nävar havregryn
Vetemjöl


Recept från Anki Kristoffersson

3 dl vatten kallt
3 dl mjölk kall
2 dl havregryn i detta
2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 pkt jäst
10-11 dl mjöl
Lös deg som arbetas 15 min i assistent. Ut med allt i långpannebröd klädd med bakplåtspapper.
Jäs närmare en timme.
Grädda i ugn på 250°
”Kaka behöver inte vara rund för att smaka kaka”

 


Recept från Birgitta Olsson

1 liter mjölk
1 liter vatten
100 g smör eller margarin
1,5 hg jäst
4 tsk salt
1,5 dl sirap
2 ägg
ca 1 kg rågsikt eller grahamsmjöl
ca 2 kg vetemjöl
Om det finns kvarg, kesella, keso eller liknande i kylskåpet blanda detta i degspadet och öka mjölmängden efter känsla.


Recept från Erika Johannesson

3/4 dl rapsolja
1 l mjölk
1 l vatten
3 msk sirap
2 paket jäst
1,5 tsk salt
1/3 påse rågsikt (ca 7 hg)
2-3 nävar grahamsmjöl
Vetemjöl ca 2 kg (gå på känsla)

(Mjöl brukar variera på vad som finns hemma, idag blev det rågmjöl, grahamsmjöl vetemjöl och havregrynsgröt)

Jäs i bunken ca 15 min.
Jäs utbakad kake i ca 30 min
Sen in ugnen så varmt det bara går.


Recept från Christina Fredriksson

1 liter mjölk
2 pkt jäst
100 g margarin
3,5 dl rågsikt
1,5 dl fint rågmjöl
1 kg vetemjöl
1/2 msk salt
1/2 kopp socker

Lämna en kommentar