Lennart Olsson

Lennart Olsson Badhuset Årjäng PUNKT Nordmarken

Förr livrädd – Nu livräddare

I 37 år har han mött besökarna på Årjängs bad- och friskvårdcenter med ett leende. Många har goda minnen av Lennart Olsson och många har också lärt sig simma av honom. En man med en passion för mycket och som många förknippar med vattnet. Men själv har han varit livrädd för just det.

Lätt frost glittrar på marken och de röda dekorationerna efter julen står kvar när vi möter Lennart. Med ett leende skiner han upp bakom disken i badhuskassan. Han som blivit ”Lennart på badhuset” istället för Lennart Olsson, men så må väl bli efter nästan fyrtio år. Att vara badvärd är ett ombytligt jobb som innefattar mycket olika arbetsuppgifter, men också mycket kontakt med människor. Och just det sistnämnda är någonting som Lennart är som klippt och skuren för. Under vårt samtal missar han inte att hälsa på en enda som passerar vårt bord på sin väg in i simhallen. I september 1980 fick han sitt första jobb på simhallen, och sedan i februari 1981 har han varit fast anställd här.

När jag var liten var jag väldigt rädd för vatten

”Rädslan har bara varit en tillgång”
En simhallsprofil som Lennart, som lärt så många att simma kan man tro är född till att älska vatten. Men så har det inte alltid varit.
– När jag var liten var jag väldigt rädd för vatten. Jag brukar säga att förr var jag livrädd, nu är jag livräddare. Han lutar sig bakåt i stolen och lägger armarna i kors. Jag lärde mig inte simma förrän jag var kanske runt tretton år. Då bestämde jag mig för att jag var tvungen att lära mig, vilket jag gjorde vid vårt sommarställe här i Årjäng. Jag vadade ut tills det att vattnet nådde mig till hakan, han sveper med handryggen under hakan. Sedan vände jag och simmade in mot stranden. Till slut lärde jag mig, berättar han. Upplevelsen att ha varit rädd för vatten och inte kunnat simma som barn har gjort mig ödmjuk. Vattenvana ska man leka fram och det ska vara lustfyllt att lära sig simma. Ibland får man bryta ner det hela steg för steg. Jag har alltid det här i bakhuvudet, och det har bara varit en tillgång.

Aktiv föreningsmänniska – många passioner
Förutom sin roll på bad- och friskvårdscentret som de flesta känner igen honom från är Lennart en aktiv föreningsmänniska i flertalet olika föreningar.
– Jag trivs väldigt bra i Årjäng och jag har alltid varit en riktig föreningsmänniska.  Jag var i 11-12 års åldern när jag via kompisar kom med i UNF, en ungdomsverksamhet under IOGT-NTO. Just rikt med aktiva föreningar är väl också någonting som utmärker Årjäng. Man har inte bara en väldigt aktiv förening här, utan flera stycken, säger han. Speciellt i både Båtsällskapet och Orienteringsklubben har man kunnat se Lennarts föreningsengagemang. Som en av eldsjälarna bakom de uppskattade helglägren och ungdomsaktiviteterna i båtsällskapets egna ungdomsverksamhet för att ge ett exempel. Han listar sina tre stora intressen i livet, men det är tvivelaktigt om de ändå inte är fler. Musik, orientering och båt. I Orienteringsklubben har han varit med sedan starten för fyrtio år sedan.

I Båtklubben blev Lennart involverad när han köpte sin första båt på 80-talet och behövde hamnplats. Dessutom har både tennis och innebandy varit ett stort intresse, liksom kortspelet bridge. Här tog också Lennart en kurs när han var fjorton år på Nordmarkens hotell för att lära sig ännu mer. Kortspelande har kommit tillbaka lite på senare tid som en sällskapsgrej i och med vännerna i kören. Efter 35 år så tog han alltså upp kortspelande igen och nu ses några från kören och spelar hos varandra regelbundet. Just sociala aktiviteter är någonting som förenar alla Lennarts intressen. Lagsport, föreningsliv, kör eller som här, kortspel.
– Jag har gärna kul, skrattar han. Förutom sitt engagemang i Båtsällskapet, Orienteringsklubben och övriga föreningar såsom den kommunala Björnligan älskar han också att sjunga i kör. Kören är en riktig folkrörelse och sprider så mycket glädje. En blandning av glädjen till musik, gemenskap och sång. Fler borde definitivt prova på körsång!

Vinyl och The Hep Stars
Musikintresset har han burit med sig hela livet och inleddes med en mycket uppskattad födelsedagspresent. När Lennart fyllde sex år kunde han packa upp en sprillans ny grammofon. Grammofonen följde honom sedan i många år och där kunde han sitta och spela både EP och andra vinylskivor. Känslan av att få närkontakt med musiken och de sprakande melodierna är en speciell känsla. De första artisterna som gjorde debut på grammofonen var artister såsom The Hep Stars och Sven Ingvars.
– Att få sätta på en vinyl är någonting speciellt. Vid den satt jag många timmar och skrev listor, det blev nästan en egen Svensktoppen, skojar han. Det blev ju att man lekte lite programledare, och det var också starten på skivsamlingen tack vare den där grammofonen. Musikintresset ligger mig varmt om hjärtat och jag är faktiskt en fena på att ordna musikquiz, och har arrangerat en hel del sådana, nickar han. Just hans musikquiz är också någonting som många pratar varmt om när man nämner Lennart.

När jag slutar här är nog utesimskolan det som jag bär med mig starkast.

En viktig mötesplats för bygden
Simhallen och gymmet är en arena för att mötas och en mycket uppskattad plats bland folk i alla åldrar.
– Att ha ett badhus är en viktig sak och det ska vi värna om i en liten ort. Såväl Eda som Bengtsfors har uttryckt en avsaknad av just ett badhus. Det gör att vi som faktiskt har ett ska vara tacksamma för att vi har en sådan anläggning som skänker glädje för så många åldrar. Allt från babysim till 80-åringar på gymmet och 90-åringar i bastun.
– Badhuset är en social grej, det är väl kanske det som gör att jag passar så bra här. Sedan är verksamheten väldigt bred och som badvärd ska man agera simlärare men även hjälpa till att stå i kassan och med städ samt enklare vaktmästaruppgifter. Jag har väldigt trevliga kollegor och jag uppskattar att få möta så många människor i mitt jobb.
– När jag slutar här är nog utesimskolan det som jag bär med mig starkast. I ur och skur har vi lärt barn att simma under somrarna. I strålande solsken och med vatten som mäter 25 grader till regn och rusk med en badtemperatur på knappt 17 grader. Det är nyttigt att ha varit med om båda för barnen kan jag tycka. Simkunnigheten är också något man bär med sig genom hela livet och är viktigt, avslutar Lennart. Med ena axeln lutad mot badhusdörrens entré, ett brett leende och en önskan om att vi ses snart igen.

Hur sammanfattar men en man som Lennart? Det går nog knappast att göra. När PUNKT beslöt sig för att skriva om just Lennart i vårt allra första numret haglade positiva kommentarer i sociala medier. Många är det som bär den här mannen varmt om hjärtat, liksom han har mycket varmt runt sitt. Han är, har varit, och kommer fortsatt att vara en omtyckt person i Årjäng många år framöver. Hans engagemang är beundransvärt i både badhus, föreningar och i bygden. Lennart är den som bjuder alla på ett leende, och nu hoppas vi att han får mångfalt tillbaka.

Lämna en kommentar