Ellinors butik, en dröm som blev sann

Med en enkel tulipan..
Ellinors lokala butik en dröm som blev sann

Att ha en egen butik var en dröm för Ellinor Jägerung, och en blomsterbutik var det som hon allra helst ville driva. När hon fick chansen att öppna och driva Blomsterboden i den gamla diversehandeln i Töcksfors varken kunde eller ville hon tacka nej. Det var en dröm som slog in – och en blomstrande butik som slog ut.

Ellinor Jägerung är en Årjängstjej som efter gymnasietiden i Åmål och några år som boende i Bengtsfors flyttade ”hem”. Nu har hon slagit rot i Breviken intill vattnet tillsammans med sin familj.
Ð Att få driva butik i allmänhet har alltid lockat mig, men den absoluta drömmen har ju varit en blomsterbutik. Men svårt på en liten ort förstås. Redan i Bengtsfors var jag sugen men det passade in i livet just då. Men det var där önskan slog rot inom mig. Min pappa var själv egenföretagare och man vet hur det har varit och fungerat för honom. Som egenföretagare jobbar man för sig själv och det passar mig och är jättekul, säger hon.
Vi träffar Ellinor i den lilla blomsterbutiken i centrala Töcksfors. En fantastisk lokal med en personlig prägel och som har en lång historia av handel. Trätrösklarna vittnar om tidens tand och alla fotsteg som nött dem genom åren. Stilen är gammaldags och besitter en charm som bara en gammal handelsbutik kan bjuda på.

”När chansen kom fanns inte ett nej.”
Ellinor fick frågan om att ta över verksamheten för ett par år sedan och kände då att det var en chans hon inte kunde missa, och axlade med glädje utmaningen. Ellinor har läst till florist och blommor och växter är någonting hon kan, och entreprenörskapet det sitter i generna.
– Jag fick förfrågan och kunde helt enkelt inte tacka nej, det här var ju min chans till min dröm! Jag har familjen bakom mig och utan dem hade det aldrig gått. Min man Fredrik har också eget så man vet för- och nackdelarna med den här livsstilen. Han har varit ett fantastiskt stöd i det här. Barnen börjar bli lite större, vilket förenklar, och hela familjen med systrar, mamma och pappa står bakom mig. Att ha ett bra nätverk runt omkring sig är väldigt värdefullt när man blir väldigt platsbunden till butiken.

Lokalbefolkningen stöttar småbutikerna
Blomsterboden i Töcksfors öppnade 1 juni 2016 och har drivits av Ellinor i två år till sommaren.
– Tiden här har varit jättekul! De är så duktiga på att stötta upp här, lokalbefolkningen. De är en köpstark grupp och det hade inte gått utan dem. De är tacksamma för de lokala butikerna i centrum och att ha en blomsterbutik. De uttrycker ofta att de är glada för att butiken finns kvar. Vi gör allt i blomsterväg här och det är egentligen bara fantasin som sätter stopp, berättar hon och snörar på sig sitt skinnförkläde, en uppskattad gåva. Kundunderlaget är svårt att spika för det är så himla olika, men många norrmän har också börjar hitta hit. Köpcentren i Töcksfors drar många hit och vår förhoppning är att de även ska hitta till vårt charmiga centrum. Vi hoppas också fler vågar satsa här och att vi får fler butiker i centrum. Här finns en köpstark grupp som önskar ett levande centrum igen.

Roligast är mötet med kunden menar Ellinor och sneglar ut i butiken. Det doftar ljuvligt och den lilla lokalen är fylld med ett hav av blommor, växter och arrangemang i olika utföranden.
– Du vet aldrig vad kunden vill ha eller efterfrågar. Det är spännande. Kundmötet. Kunderna är också väldigt positiva då de uppskattar att butiken finns kvar. När handtaget trycks ner till butiken och någon kommer in, det är lika roligt varje gång, ler Ellinor. Jag bjuder på inslagningen som mervärde här och har en ganska rustik stil och jag gillar det här rostiga och rätt enkla. Det bästa med att driva butik i Töcksfors är nog känslan av att man får tillbaka så mycket från kunderna och att de är så duktiga på att stötta upp så det ger enormt mycket tillbaka för en annan.

”Enda stunden jag är riktigt avkopplad är när jag är ute med hunden..”
Familjen Jägerung i Breviken består av Ellinor, maken Fredrik och sönerna Hampus, 15, och Lucas, 10, samt familjens boxer.
– Jag har alltid gillat hundar och i och med att vi skaffade hund kom också intresset av att aktivera hunden på bästa sätt. Träning och aktivering är viktigt för att hunden ska må bra och det finns många roliga sätt att göra det på, också här i kommunen. Jag var förr aktiv i Årjängs Brukshundklubb men det har fått ligga lite på is den senaste tiden, säger hon. Vi är också en aktiv familj där mycket tid också läggs på hockey. En riktig hockeyfamilj är vi. Hampus spelar i Charlottenberg och Lucas i Åmål.

Till vardags är den positiva och glada Ellinor mycket utomhus och tillsammans med familjen. Intresset för natur och hund för henne mycket utomhus och frisk luft och turer i skogen är ett sätt att koppla av.
– Sedan gillar jag att ta hand om familjen. Jag är en väldigt vårdande person och när jag inte jobbar har jag blivit duktig på att verkligen fånga dagen tillsammans och umgås med familjen. Enda stunden jag är riktigt avkopplad är när jag är ute med hunden och tränar. Hundträningen tycker jag mycket om.

Heja centrum!
– Centrum här behövs och alla butiker och verksamheter är värdefulla, men vi behöver bli fler! Detta så att vi alla ska kunna dela på ett gemensamt ansvar att ordna roliga aktiviteter. Tjejkvällen i höstas var just en sådan, och det blev ju verkligen jättebra. Vi gick från Shell till Waterside och frågade om de ville vara med och de hakade snabbt på. Viljan finns verkligen. Fredrik Bodin på Sperto grillade – det finns många företag i stugorna som gärna kommer ut i centrum och det är jätteroligt! Jag gillar småbutiker runt omkring, det går att göra hur mycket som helst. Men man måste vara många och ha kraft och energi, ensam är inte stark. Vi håller på att sätta nya levande rutiner och traditioner här. Många traditioner finner sin väg tillbaka och det finns hela tiden i bakhuvudet att det finns många roliga saker att dra igång här, avslutar Ellinor med ett fång tulpaner i sin famn på farstukvisten till blomsterbutiken.

Kaffe eller te: Te!
Favoritblomma: Strelitzia (Papegojblomma)
Blommor i påsk: Penséerna får göra entré så fort frosten släpper, påskliljor och pelargonierna kan man börja ta fram i köksfönstren. Ett fång tulpaner känns alltid rätt! Lökväxter och pärlhyacinter kommer in i butiken och ger oss vårkänslor!
Tips för tulpaner: Tulpaner ska endast ha lite vatten, häll hellre på lite mer vatten efter hand. Inga snittblommor vid fruktfat då hållbarheten försämras. Kallt vatten är bäst.
Ledig dag: Ta tillvara på familj och vänner och bara ”flyta med”.

Lämna en kommentar