JOWO + By Cazandra skapar egen möbelkollektion

Cazandra Hagström Jonas Jansson Jowo

Många känner till dem, Cazandra Hagström som drev butiken By Cazandra i Åmål och Jonas Jansson, mannen bakom JOWO som gör fantastiska skapelser i trä och vars graverade brickor och ölbackar blivit ofantligt populära.

Nu har de bestämt sig för att slå sina kloka huvuden ihop. Jonas med sitt fantastiska hantverk och Cazandra med sin känsla för design blir de en vass duo nu när de lanserar sitt nya projekt i sommar, en möbelkollektion. Möbler som kännetecknas av kvalité, trä, design och en klassiskt tidlös design. Doften av sågspån sticker i näsan och verkstaden är fylld av pågående uppdrag hos Jonas på JOWO.

Jonas skolade om sig till snickare och lärde sig bygga en CNC-maskin med hjälp av YouTube. Vartefter han investerade i en ännu bättre, fick fler och fler uppdrag och för ungefär två år sedan flyttade till industriområdet och in i samma lokaler som bland andra Motex huserar i.

– Jag har inget färdigt koncept för JOWO utan här styr kunden mycket genom beställningsjobb som exempelvis olika skyltar eller andra typer av träprodukter. Det är flexibelt och roligt med en vardag där man inte behöver göra samma sak varje dag, säger Jonas och borstar av lite spån från arbetsbyxorna.

Cazandra känner många igen från hennes butik i Åmål, en Årjängstjej med öga för färg och form. Idag arbetar hon mycket med inredning, dekoration och styling, kompetenser hon kommer tillföra samarbetet med Jonas. Hon berättar med glädje om tanken bakom designen och produktionen medan hon visar upp det pågående arbetet.

– Jag har länge velat skapa men har inte haft den kompetens det krävs för just möbler. Tillsammans med Jonas tillför vi olika kunskaper till projektet, vilket gör att jag är övertygad om att det här kommer bli ett jättebra samarbete.

–Gamla möbler i ny design och även helt nyproducerat i linje med vårt eget manér, fyller Jonas i. Cazandra placerar en mörkbetsad stolsrygg på arbetsbänken och visar.

– Vi är i uppstartsfas nu men kommer att kunna släppa ett bord med stolar i samma stil till sommaren. Vi kommer ha sex stolar i samma utförande, samt en stycken stol av de övriga utföranden som planeras. Vi vill skapa en kollektion helt unik för oss, ett samarbete mellan design och bygg.

Jonas tycker också om materialet, någonting som han lägger mycket tanke på.

–Mycket av det trä som används har jag tagit ner själv och kan peka ut vart det är taget. Det tycker jag är charmigt. Den här är exempelvis från Blomskog, säger han och håller upp en produkt under bearbetning, lägger handflatan på den och stryker över materialet.

– Vi startar här lokalt och ser vart det bär oss. Vi vill satsa på det unika och kunna jobba här. Vi har ingen ambition om att massproducera utan ser det här som produkter med hög kvalitet, design och hantverk. Någonting som är unikt, liksom vi avslutar Cazandra.

Cazandra Hagström Jonas Jansson JOWO

Lämna en kommentar