”Multikulti i Årjängs centrum”

Caroline Blomstrand Årjäng

– Gästkrönika: Caroline Blomstrand

Om jag av någon synsk person hade fått förklarat för mig, där jag kryssade med barnvagnen mellan butikerna i Sickla köpkvarter, att jag drygt något år senare skulle ha flyttat tillbaka till Årjäng, hade jag skrattat högt. Inte för att jag inte kände kärlek till min hembygd, för det har jag alltid gjort. Men alla de hinder som låg i vägen för en sådan sak, de river man oftast inte ner på så kort tid! Det jag inte visste var, att en skilsmässa faktiskt kan göra det.

I vårt område i Nacka tog jag på sätt och vis med mig ”det lilla samhällets” kultur som hade fostrat mig via Årjäng. Jag var tjenis med de flesta av grannarna, satt med i bostadsrättsföreningens styrelse och umgicks med de flesta föräldrarna på dagis. Jag kände pizzagubben, korvgubben, möbelhandlaren, innehavaren av den fantastiska italienska restaurangen och den sura engelska damen (som egentligen inte var så sur, bara väldigt engelsk) på det lokala konditoriet. Kardemummabullarna där var himmelska!

Det växte massvis med träd i området runt husen som var fulla med knallröda körsbär som ingen tog reda på. Några av oss grannar plockade bären tillsammans med barnen (efter att ha frågat om lov) och gjorde saft! Jag märkte att jag hade en förmåga att knyta kontakter som var både nyttiga och trevliga på ett sätt som jag antar att jag har lärt mig hemifrån. Jag tog med mig Blomskog och Årjäng till mitt nya sammanhang och använde den förmågan till en ny härlig mix där muséer, teaterbesök, musikliv och andra härliga saker som finns i staden ingick. Möjligheten att äta mat från alla världens hörn i en atmosfär som man måste kalla internationell – även om Stockholm relativt sett är en liten småstad – intet att förglömma!

Under mitt hela arbetsliv har jag av någon anledning lätt halkat in i det som man förr kallade ”multikulturella miljöer” (ingen säger ”multikulturell” längre har ni märkt det?) Jag jobbade extra på ett ganska stort hotell medan jag pluggade. De anställda kom från alla världen hörn – och hotellgästerna också! Jag jobbade ett år i Rinkeby och Tensta och lärde mig att njuta av att köpa grönsaker, frukt, fetaost och oliver där regelbundet. Jag gillade torget där de vuxna satt och pratade i grupper. Visserligen kvinnor och barn för sig och männen vid några egna bord (intensivt rökande) – men ändå!

Efter mina studier arbetade jag på Folkuniversitetet i många, många år både på de öppna kurserna och på arbetsmarknadsavdelningen och undervisade utlänningar i svenska och svenskt samhällssystem. Roligt och lärorikt och jag tror att det har format mig mycket som person. Jag är van vid att folk tycker olika och trivs bra med det. Jag känner mig lätt instängd i likriktade miljöer.

”På något märkligt sätt känns det som att jag på samma sätt som jag tog med mig bygden till stan så har jag fått med mig staden till bygden.”

Jag kom tillbaka till Årjäng precis när flyktingvågen drabbade Sverige, vilket ledde till att jag på något mirakulöst sätt fick nytta av hela mitt tidigare arbetsliv samt att den brist på syre som jag var rädd för skulle drabba mig när jag flyttade tillbaka aldrig blev aktuell.

Jag känner glädje när jag går uppför Storgatan i Årjäng. Samma glädje som när jag var barn och gick runt i en myllrande folkrik köping där det fanns allt och alla kände varandra. Jag känner doft av nyhet och framtidstro. På sjuttiotalet kändes doften av detta överallt! Idag börjar små öar av liv växa på platser där man trodde att det var dött på ett alldeles oväntat sätt.

I höstas var det regnbågsvecka i Årjäng och längst hela Storgatan stod regnbågsparaplyerna uppfällda. Så fantastiskt! Något har förändrats och mer förändring är på gång! Du behöver inte resa bort för att möta det annorlunda. Inte ens för att handla exklusivt. I Årjäng kan du nämligen handla lokal sprit (i fantastiskt snygga flaskor) på Systembolaget, du kan köpa Klässbolslinne på Varumagasinet, exklusiva danska smycken på Reinholdssons, verkligt snygga skor på Hälsokosten, turkisk konfekt och bakhlava på oriental Livs, handgjorda glasänglar och exklusiva tapeter (bl.a William Morris och Designers Guild) på Colorama. Klädaffärerna är inte många, men ”Nya Stuket” säljer kläder som är klassiska, moderiktiga och kul och för den som också gillar Second Hand – vilket jag gör- finns både Pingstkyrkans Secondhand och Röda Korset. Ska man gifta sig eller gå på supertjusig fest behöver man verkligen inte åka från Årjäng. Nordic Wedding – vilken pärla!

Broms konditori är exklusivt i sig. Allt görs från grunden och man satsar på bra råvaror. Jag trodde tills nyligen att tårtan ”Greve Spence” var en tårta bland alla andra, men det är tydligen så att det är en ganska så lokal specialitet och jag har fått berättat för mig att folk åker ända från Malmö för att köpa den.

Tårtor finns även på det nya syriska ”Kök och kött” som nyligen öppnat på Storgatan och för den som inte har prövat lunchbuffén till det högst överkomliga priset 70 kronor så kan jag rekommendera det. Ännu ett bidrag till en mer internationell miljö. På ”Oriental livs” kan man botanisera bland kryddor, téer, oliver och kakor från Mellanöstern. Jag köper ofta prese nter där.

Att äta mer intressant när man vill göra det är inte längre något problem i Årjängs kommun. I Töcksfors finns Waterside (som är med i ”the White Guide), ”Thorills” i Bäckevarv (ett helt unikt koncept och fantastisk mat som slår det mesta), thaimat och syrisk mat finns som ett stolt alternativ till pizzeriorna (som inte är fy skam de heller) och för de som vill ha ett mer klassiskt upplägg finns fortfarande hotellet, Travmuséet och Stallbacken (vars kakor och efterrätter inte går av för hackor, i synnerhet inte på en fredag)

På något märkligt sätt känns det som att jag på samma sätt som jag tog med mig bygden till stan så har jag fått med mig staden till bygden. Den bästa biten. En spännande mix av människor och kulturer och upplevelser. På sensommaren brukar min kompis Emilia med familj komma på besök. Det är med stolthet jag kan visa henne så mycket. Badplatserna och kantarellerna, men också kulinariska upplevelser och alldeles unik shopping (en del saker är faktiskt omöjliga att få tag på någon annanstans).

Jag tror att Årjängs framtid är ljus

– njut av resan alla!

Lämna en kommentar