New York, New York

Tony Nilsson PUNKT Nordmarken

Vid slussen i Töcksfors ser vi hur Tony Nilsson kommer gående mot oss över bron. Med en elegant kroppshållning och ett leende på läpparna. Solen ligger på och björkarnas lövverk skuggar stigen vi följer ner mot kanalen. Han en kreativ nomad, en intellektuell konstnärssjäl och en levnadsglad man som gärna väljer vägskäl efter lust i livet, eller kanske rättare sagt, till livet.

Vi sitter vid ett träbord intill kanalen och han lägger blomsterkransen bredvid sig. Samma blomsterkrans som vi just använt för fotograferingen med sommartema i grönskan intill. Han är lätt att tala med och tiden sveper väldigt lätt förbi när man sitter där tillsammans med honom.
– Kreativiteten och uttrycket är väl en stor del av mig. Det är ett sätt att dela någonting. Att skapa ett rum där man kan mötas, ett rum som är separat från det vi lever i.

”New York, New York”
Tony är född och uppvuxen på vägen mot Östervallskog och efter gymnasiet bar det av till Arvika. Därifrån vidare ut i livet. Teater i Stockholm, mycket studier på flera olika lärosäten bland annat Karlstad och Göteborgs Universitet samt Högskolan i Kristianstad.
– Utbildning är ju också en fantastisk bärare av kultur och de två går mycket väl hand i hand, säger han. Det skapar ett sammanhang i livet. I Stockholm bodde han i en lägenhet på Söder med ett andrahandskontrakt och fokuserade på teater. När han senare blev av med lägenhetskontraktet och stod inför ett vägskäl till vad han skulle välja att göra härnäst så låg New York nära tillhands. Även om det var ett svårt byte att göra från teatern och Stockholm, ett liv han trivdes väldigt bra med.
– Jag kunde väl ha gråtit över spilld mjölk, eller så kunde jag välja att sticka och köpa ny, så det var det jag gjorde. Jag har fått höra att ”klart att du ska till New York” och känt att det har lockat när man sett serier och filmer därifrån. Så först åkte jag dit med ett studenvisum i sex månader och därefter var jag snabbt tillbaka. Det var startskottet på sju fantastiska år i New York, innan jag började sakna lugnet hemma. I New York pluggade han professionell dans med fokus på modern dans men också med inslag av balett och jazz. Ett liv i fart, fläkt och puls långt ifrån landsbygdsliv, lugnet och naturen som han kom att sakna och som var en av de större anledning till att han valde att flytta hem.

There´s no place like home
Han beskriver sig som en nomad men har alltid känt att hemma är här i Töcksfors. Musiken är ett väldigt starkt kulturellt uttryck här i kommunen och både dans och teater är någonting som han ibland kan tyckas saknas. Det vore en fantastisk krydda att komplettera kulturutbudet med lokalt.
– Just nu sjunger jag med kören Con Brio. I höstas satte vi också upp en musikal där vi faktiskt fick till ett väldigt bra inslag av just dans. Sju män som synkroniserat rörde sig till klassisk musik. När vi sedan visade upp det här för resten av kören blev det ett riktigt magiskt ögonblick, och det är ju just de där magiska ögonblicken som man längtar efter och eftersträvar. Ofta uppstår de vid ett mer obearbetat och improviserat tillfälle , som här. Det blev ett riktigt bra inslag till föreställningen, säger Tony samtidigt som han sveper med blicken utmed vattnet. Han beskriver hur han tränat volter en vårdag i Central park med samma värme som när han smuttar på ett glas vin en försommarkväll på balkongen i Töcksfors. En förmåga att vara här och nu. Han har också stått på scener i New York liksom här i Årjäng, där många säkert sett honom i musikalen Katarina av Amerika. En kontrasternas man med andra ord.

”Vi kan göra vad vi vill, och tid är allt vi har”
– Vi kan göra vad vi vill, och tid är allt vi har. Just jag vill gärna ha mer tid och frihet att göra det jag älskar som musik och teater. Sedan sysslar jag lite smått med en typ av massage. En teknik, Zero Balancing, som ska vara bra för att frigöra blockeringar och som är relativt ny i Sverige, och var någonting jag snappade upp i USA.

Att göra en resa menar Tony inte alltid handlar om att göra en geografisk resa. Utan man kan bo vart man vill och ändå göra en inre resa. Utvecklas, uppleva, leva och välkomna de möjligheter som livet bjuder på.
– Att uppleva och leva handlar inte bara om resan i världen, utan också den inre resan och den kan du göra här i Töcksfors.

Han väljer sina ord med eftertänksamhet och är inte rädd att gå sin egen väg. Vart livet bär honom vet han inte, och vill egentligen inte veta. Han vill kunna välja fritt bland de vägskäl han ställs inför i livet, bli klokare och hitta balans. Intellektuell, uttrycksfull, en god samtalspartner, snäll, positiv, modig och levnadsglad. Så vill vi gärna beskriva Tony.

Som Frank Sinatra sjunger ”Your vagabond shoes, they are longing to stray. And steps around the heart of it, New York, New York..” Your small town blues, they’re melting away..”

Tony må vara en vagabond som sällan har slagit ner sina bopålar på samma ställe allt för länge, men Töcksfors är en plats att få komma hem till. Han vandrar tillbaka över bron, lämnar skuggan under björkarna och höjer handen till ett farväl.

Lämna en kommentar