Nyttigare jul!

Julen är en tid då vi frossar i godsaker. Och jag älskar det! Men man får ju erkänna att man inte mår sådär superbra i slutet av december när man frossat lite väl mycket… Därför kan det vara bra att ha lite nyttigare alternativ till glöggmyset eller julbordet. Det kryllar av recept på nätet och jag har testat några av dem. Här är några favoriter:

Chokladdoppade apelsinklyftor

  • 1 apelsin
  • 100g mörk choklad, gärna 70% kakaohalt

Skala och dela i klyftor, doppa i mörk choklad och låt stelna på bakplåtspapper.

 

Saffransbollar

  • 1 övermogen banan
  • 3 msk havregryn
  • 1/2 kuvert saffran
  • 1/2 dl kokosflingor och ca 1/2 dl kokos att rulla bollarna i.

Mosa eller mixa alltsammans. Låt stå i kylen tills den stelnat en aning. Rulla bollar som sedan rullas i kokos.

 

Chokladdoppade popcorn

  • 1 liter poppade popcorn
  • 1 dl torkade tranbär
  • 250g mörk choklad, gärna 70% kakaohalt
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk kanel

Smält chokladen och rör ner popcorn och tranbär. Sprid ut på bakplåtspapper. Strö över kanel och flingsalt. Låt stelna.

 

Chokladfudge

  • 250 g svarta bönor, konserverade och avrunna
  • 1 dl kakao
  • 4 msk mandelsmör
  • 2 msk kokosolja, smält
  • 1 dl dadlar
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 1 nypa havssalt Mixa alla ingredienser i en matberedare tills smeten är slät. Häll smeten i en avlång brödform klädd i bakplåtspapper och låt stå i kylen i en timme. Skär sedan i rutor.

 

Dadlar med smak av pepparkaka
Pudra dadlar med pepparkakskrydda. Thats it!

God Jul & Gott Nytt År/ Emma Arenö, Hälsofin

Lämna en kommentar